Kommenteeri

11 peamist viga dieedi pidamisel

Miks meie kaal tõuseb pidevalt ja miks ta ei taha hakata alanema?
Dieeti saab pidada ka ilma nälgimata. Kaalu alanemiseks tuleb lihtsalt järgida mõningaid põhitõdesid ja siis võib tegelikult süüa kõike mida soovid.
  1. Tehakse nö arbuusipäevi, et kaalust alla võtta. NB! Arbuus on kõrge glükeemilise indeksiga toitaine (GI väärtus 72). GI on määratud selle järgi kui kiiresti toidus olev suhkur tõstab organismi veresuhkru taset. Sama kiiresti läheb veresuhkur alla ja kõht on jälle tühi.
  2. Tehakse nö punapeedi dieeti ca nädal või mõned päevad. NB! Punapeet on samuti kõrge GI toitaine (GI väärtus 64). Samuti tekib pärast nö „punapeedi dieeti“ olukord kus süda vesine ja kõht läheb kiiresti tühjaks.
  3. Süüakse lõunaks salat ja siis kõrvale kook. Arusaadav, salatist jääb „süda vesine“ vajalik on midagi rammusamat, mis annab signaali, et kõht on täis. Salat ja kook ei sobi omavahel kuidagi kokku. Lõunasöögiks tuleb kindlasti süüa sooja sööki mitte salatit, võileibu jmt. Peamine söögikord peab olema lõunasöök, siis kulutab organism saadud toitained päeva jooksul ära.
  4. Lõuna või õhtusöögi (prae või supi) kõrvale süüakse saia või leiba. Leib ja sai on eraldi söögid ning kui te soovite püsida nendes kalorite piirides mis on teile vajalikud, siis leib ja sai enam sinna juurde ei mahu. Lisaks takistavad kiudained organismil kaltsiumi ja ka raua omastamist. Sööte küll, aga vajalikud ja loodetud toitained jäävad organismil kätte saamata.
  5. Lõuna või õhtusöögi (prae või supi) kõrvale juuakse piima, keefiri või mahla. Nagu leib ja saigi on need joogid eraldi toidud mis sobivad süüa muude söökide vahele vahepalana. 
  6. Korraga süüakse liiga palju. Siis alla mahuvad 2 eelmist punkti, et süükase praad, leib ja piim. Ehk siis kokku süüakse ühe korraga ära üks põhisöök + 2 vahepala. Ühe korraga 3 söögikorda.
  7. Peamine söögikord ehk sooja söögi söömine langeb õhtule. Eelnevalt juba mainitud, et peamine söögikord peaks olema lõuna.
  8. Juuakse liiga palju mahlu. Klaas mahla apelsini, õuna on 135 kcal. Kuna 1 klaas mahla sisaldab tavaliselt 3 puuvilja, siis seal on ka palju suhkrut. Parem valik on süüa lihtsalt 1 puuvili ja seda mitte põhisöögiga koos vaid vahepalaks.
  9. Valmistatakse liiga rammusaid smuute. Smuut on küll tervislik, aga kui te hakkate kaloreid kokku lööma, siis üks 250 ml klaas smuuti sisaldab tavaliselt ligi 300 kcal, ehk sama palju kui supp, aga sealjuures palju suhkrut. Kuna enamasti tehakse marjadest, siis sisaldab smuut sageli liiga palju suhkrud. Liigsed suhkrud aga ladestuvad hiljem rasvadeks. Üks paras smuut võiks sisaldada 2-3 ainet. Näiteks: 1 keefiri (120 kcal), 1 banaan (105 kcal), ½ tassi mustikaid (43 kcal). Kokku juba 269 kcal. Kui lisate sinna veel midagi, siis läheb see juba liiale.
  10. Veini kõrvale süüakse liiga palju. Peamine pala mida meil Eestis veini kõrvale süüakse on hallitusjuust ja viinamarjad. Esimene on rammus, rasvane ja kaloririkas 100 g sisaldab tavaliselt 380 kcal. Pakid on tavaliselt 150 g, seega ühe korraga üle 500 kcal juustust. Lisaks viinamarjad, mis on ka üsna kõrge GI-ga. Lõpuks veel see, et ise vein aeglustab seedimist, st muidugi, et kõht püsib kauem täis, aga sageli siis seda ei mõelda, et kõht oleks justkui täis, näksitakse muudkui juurde ja lõpptulemuseks on liiga suur kalorite ja rasvade hulk ühe korraga. Klaas veini ise in juba ca 125 kcal.
  11. Vahepalaks süüakse nö tervislikke snäkke ja pähkleid rosinaid. Jah, pähklid on kasulikud ja tervislikud ja neid tuleks pidevalt süüa, aga ühel korral päevas ja maksimaalselt 4 mandlit või 4 poolikut kreeka pähklit. Näiteks 100 g kreeka pähkleid sisaldab 65 g rasva ja 14 g süsivesikuid (millest suhkruid 2,6 g). Tulemusi annab pidev pähklite söömine küll nii nahale kui juustele, aga tarbides iga päev ja mitte rohkem kui eelpool toodud. Vastasel korral annab see tulemusi kaalu tõusule.

Rasvu peaks inimene päevas aga tarbima minimaalselt 55 g ja maksimaalselt 78 g kokku, minimaalselt aga peaks täiskasvanud saama rasvu 8 g. Seega ärge ehitage oma dieeti ülesse rasvavabale toidule, vaid jälgige mida te sööte.

Kõrge GI toitaineid võiks süüa nädalas maksimaalselt 1 korra ja siis mitte ainult neid toite vaid kombineeritult teiste toitudega. Lisaks GI on oluline toitude juures veel nende glükeemiline koormus. Kellel on rohkem huvi uurida kuidas toitaineid omavahel kombineerida ja mida millega koos süüa, otsige ja lugege veebist usaldusväärsetest allikatest.

Ameerika südame organisatsioon soovitab täiskasvanud inimesel päevas tarbida suhkrut mitte rohkem kui 25 g, ehk umbes 4 – 6 tl täit, sõltub teelusika suurusest.
<35 GI on madala glükeemilise väärtusega
35-50 GI on keskmise glükeemilise väärtusega
>50 GI on kõrge glükeemilise väärtusega
Infot leiad veel lehtedelt
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=32
http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html?referrer=https://www.google.ee/


Lisa kommentaar

Email again: