Lihtsad supid
Olen märganud, et eestlased ei armasta suppe süüa ja üldiselt valmistatakse kodus vähe suppe ja ka söökohtades pakutavate suppide valik on üsnagi ühekülgne.Peamised supid mida eesti kodus valmistatakse on tavaliselt frikadelli supp, värske või hapukapsasupp, siis ehk kana -klimbisupp, vahel ehk borš ja üliharva õige seljanka. Viimast küll pakutakse enamus söögikohtades, kuid sageli üsna nuditud kujul kus liha koostiseks on eelmisel päeval alles jäänud lihatükid ja mingi vorsti kuubikud. Kodus tehakse seljankat valmis põhjast või purgisupina.Üks korralik seljanka peaks aga sisaldama vasika- ja veiseliha, lisaks neerusid, peekonit, sibulat, hapukurki, kindlasti oliive ja sidrunit. Siiski seljanka retsepti ma siia rubriiki ei pane, seda leiab igalt poolt. Kes viitsib otsida leiab õige retsepti. Ühe korraliku seljanka valmistamine on ka üsna aeganõudev. Keskendun siin rubriigis siiski peamiselt lihtsatele ja kiiresti valmistatavatele roogadele, mis enamasti on pärit vahemeremaadest nagu näiteks Hispaania, Prantsusmaa ja Itaalia. Paljud retseptid olen ise tõlkinud ja katsun ka ise kõik road valmistada. Seetõtt lisan vahel kommentaare ja näpunäiteid mõne roa valmistamisel, lisan enda tehtud supi fotod, mis on ilustamata.
Suvikõrvitsa püreesupp hakkliha ja Parmesani juustuga. 1 portsjon umbes 200 kcal, koos hakklihaga 250-260 kcal. Kogus 4 portsjonit. Valmistamise aeg 30-40 min.
Koostisained.
1 keskmise suurusega suvikõrvits (umbes 500g)
4 varsselleri vart
1 porru (valge osa)
1 keskmine sibul
2 suuremat või 4 väiksemat küüslaugu küünt
3 sl extra virgin oliiviõli
1 l köögivilja või kanapuljongit
1/2 tassi 100 ml piima (võib olla soja, mandli või riisipiim) või 20% köögikoort.
200 - 250 g veisehakkliha (kui on soov saada tummisemat ja toitvamat sööki)
2 sl riivitud Parmesani juustu
2 sl röstitud kõrvitsaseemneid
1/4 tl täit värskelt riivitud muskaatpähklit
soola ja pipart
Valmistamine.
Pese köögiviljad ja tükelda kuubikuteks.
Koori küüslauk ja sibul ja tükelda samuti kesmise jämedusega kuubikuteks.
Pane õli paksema põhjaga potti ja lase kuumaks. Pane kuuma õli sisse tükeldatud sibul ja küüslauk. Hauta neid kaane all madalamal kuumusel 2-3 min. Ära lase neil minnapruuniks ega kõrbema. Lisa õlisse tükeldatud varsseller ja viilutatud porrulauk. Kuumuta neid õlis 2-3 min aeg ajalt läbi segades. Lisa köögiviliadele 1 tass kuuma puljongit, mis on varem valmistatud. Lase segu keema ja keeda vaiksel tulel 5 min. Lisa ülejäänud varem kuumutatud või valmistatud soe puljong ja lisa tükeldatud suvikõrvits. Keeda suppi vaiksel tulel 15 min kuni näed, et suvikõrvitsad on läinud pehmeks.
Samal ajal kui supp keeb pruunista pannil õlis hakkliha. Pruunista hakkliha kuni see on ühtlaselt pruun, kuid mitte kõrbenud. Tõsta hakkliha pannilt köögipaberiga voodertatud taldrikule, et liigne õli sealt välja valguks. Maitsesta hakkliha vähese soola ja pipraga.
Tõsta supp tulelt ja lase ilma kaante potis supil jahtuda umbes 5 min.
Püreesta segu saumikseriga ühtlaseks seguks, kuni kõik köögiviljad on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa püreestatud supile piima või köögikoort ja tõsta pott uuesti korraks tulele. Lase supil uuesti korraks keema tõusta, sega supp lepbi ühtlaseks ning tõsta pliidilt jahtuma. Jäta supp jahtuma umbes 5 minutiks. Jahvata valmis supile peale soola ja pipart. Soovitav on söögile lisada sool pipar siis, kui söök on valmis mitte keetmise ajal.
Tõsta supp taldrikutele ning riivi serveerides peale muskaatpähklit ning lisa igale portsjonile 1/2 sl Parmesani juustu. Lisa pruunistatud hakkliha ja puista peale röstitud kõrvitsaseemneid. Igale portsule võib tilgutada peale umbes 1 tl oliiviõli.
Suppi võib serveerida ka koos krutoonide või kergelt soolakate kreekeritega. Pildil olev supp on kreekeritga.
Suvikõrvitsa ja tavalise kõrvitsa maitsestamiseks sobib muskaatpähkel. Kui sa soovid vedelamat suppi, siis lisa piima, kui soovid tummisemat ja paksemat suppi, siis lisa köögikoort.
Tummine kana-riisisupp sidruniga kõigest, mis on kapp alles jäänud. Kogus 4 inimesele. Üks ports 350-380 Kcal. Valmistamise aeg 15-20 min. Minu enda retsept.
Koostisained.
1 varem ahjus küpsetatud kanafilee (vt retsept kana fenoliseemnetega /retseptid/jouludeks
Kartuli püreesupp. Kogus 4 inimesele. Üks ports 400-450 Kcal. Valmistamise aeg 15 min. Päritolumaa Hispaania.
Koostisained.
1 keskmise suurusega suvikõrvits (umbes 500g)
4 varsselleri vart
1 porru (valge osa)
1 keskmine sibul
2 suuremat või 4 väiksemat küüslaugu küünt
3 sl extra virgin oliiviõli
1 l köögivilja või kanapuljongit
1/2 tassi 100 ml piima (võib olla soja, mandli või riisipiim) või 20% köögikoort.
200 - 250 g veisehakkliha (kui on soov saada tummisemat ja toitvamat sööki)
2 sl riivitud Parmesani juustu
2 sl röstitud kõrvitsaseemneid
1/4 tl täit värskelt riivitud muskaatpähklit
soola ja pipart
Valmistamine.
Pese köögiviljad ja tükelda kuubikuteks.
Koori küüslauk ja sibul ja tükelda samuti kesmise jämedusega kuubikuteks.
Pane õli paksema põhjaga potti ja lase kuumaks. Pane kuuma õli sisse tükeldatud sibul ja küüslauk. Hauta neid kaane all madalamal kuumusel 2-3 min. Ära lase neil minnapruuniks ega kõrbema. Lisa õlisse tükeldatud varsseller ja viilutatud porrulauk. Kuumuta neid õlis 2-3 min aeg ajalt läbi segades. Lisa köögiviliadele 1 tass kuuma puljongit, mis on varem valmistatud. Lase segu keema ja keeda vaiksel tulel 5 min. Lisa ülejäänud varem kuumutatud või valmistatud soe puljong ja lisa tükeldatud suvikõrvits. Keeda suppi vaiksel tulel 15 min kuni näed, et suvikõrvitsad on läinud pehmeks.
Samal ajal kui supp keeb pruunista pannil õlis hakkliha. Pruunista hakkliha kuni see on ühtlaselt pruun, kuid mitte kõrbenud. Tõsta hakkliha pannilt köögipaberiga voodertatud taldrikule, et liigne õli sealt välja valguks. Maitsesta hakkliha vähese soola ja pipraga.
Tõsta supp tulelt ja lase ilma kaante potis supil jahtuda umbes 5 min.
Püreesta segu saumikseriga ühtlaseks seguks, kuni kõik köögiviljad on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa püreestatud supile piima või köögikoort ja tõsta pott uuesti korraks tulele. Lase supil uuesti korraks keema tõusta, sega supp lepbi ühtlaseks ning tõsta pliidilt jahtuma. Jäta supp jahtuma umbes 5 minutiks. Jahvata valmis supile peale soola ja pipart. Soovitav on söögile lisada sool pipar siis, kui söök on valmis mitte keetmise ajal.
Tõsta supp taldrikutele ning riivi serveerides peale muskaatpähklit ning lisa igale portsjonile 1/2 sl Parmesani juustu. Lisa pruunistatud hakkliha ja puista peale röstitud kõrvitsaseemneid. Igale portsule võib tilgutada peale umbes 1 tl oliiviõli.
Suppi võib serveerida ka koos krutoonide või kergelt soolakate kreekeritega. Pildil olev supp on kreekeritga.
Suvikõrvitsa ja tavalise kõrvitsa maitsestamiseks sobib muskaatpähkel. Kui sa soovid vedelamat suppi, siis lisa piima, kui soovid tummisemat ja paksemat suppi, siis lisa köögikoort.
Tummine kana-riisisupp sidruniga kõigest, mis on kapp alles jäänud. Kogus 4 inimesele. Üks ports 350-380 Kcal. Valmistamise aeg 15-20 min. Minu enda retsept.
Koostisained.
1 varem ahjus küpsetatud kanafilee (vt retsept kana fenoliseemnetega /retseptid/jouludeks
1 l kanapuljongit
100 g varem keedetud riisi
1 tass pancetta ja maitseainete segu fenokoliseemnetega kana sisu.
200 g värskeid tükeldatud või külmutatud köögivilju (porgand, hernes, türgioad)
1 keskmine sibul
1 keskmine punane paprika
1 sl hakitud värsket peterselli või 2 peterselli oksa.
Valmistamine.
Lase 1 l puljongit keema. Lisa vette kas külmutatud või värsked tükeldatud köögivljad. Lase tõusta keema. Seejärjel lisa pancetta, fenkoliseemnetega maitseainete segu, puhastatud ja tükeldatud sibul ja paprika ning tükeldatud kanafilee.
Lase supil tõusta keema ja lisa tükeldatud peretsell. Seejärjel võta tuli supi alt maha. Suppi pole vaja keeta kuna pea kõik toidud olid juba varem valmis. Vaja on ainult natuke keeta köögivilju, aga seda ainult 2 -3 min, et need ei läheks liiga pehmeks ega pudruks.
Tõsta supp taldrikutele ja pigista supile peale värsket sirdunimahla. 1 taldrikule umbes 1/4 sidrunist. Sidrun annab eriliselt hea maitsekoosluse koos pancetta ja fenkoliseguga.
Sidrun ei ole kohustulik, aga proovige kui hea ja värske maiste see supile annab. Soovitan katsetada!100 g varem keedetud riisi
1 tass pancetta ja maitseainete segu fenokoliseemnetega kana sisu.
200 g värskeid tükeldatud või külmutatud köögivilju (porgand, hernes, türgioad)
1 keskmine sibul
1 keskmine punane paprika
1 sl hakitud värsket peterselli või 2 peterselli oksa.
Valmistamine.
Lase 1 l puljongit keema. Lisa vette kas külmutatud või värsked tükeldatud köögivljad. Lase tõusta keema. Seejärjel lisa pancetta, fenkoliseemnetega maitseainete segu, puhastatud ja tükeldatud sibul ja paprika ning tükeldatud kanafilee.
Lase supil tõusta keema ja lisa tükeldatud peretsell. Seejärjel võta tuli supi alt maha. Suppi pole vaja keeta kuna pea kõik toidud olid juba varem valmis. Vaja on ainult natuke keeta köögivilju, aga seda ainult 2 -3 min, et need ei läheks liiga pehmeks ega pudruks.
Tõsta supp taldrikutele ja pigista supile peale värsket sirdunimahla. 1 taldrikule umbes 1/4 sidrunist. Sidrun annab eriliselt hea maitsekoosluse koos pancetta ja fenkoliseguga.
Suvikõrvitsa püreesupp raviooldidega või hakkalihaga.
4 inimesele. Valmistamise aeg 20-40 minutit. 1 portsjon 234 kcal. Rasvu 35,6%, süsivesikuid 50,25%, proteiini 14,15%.
4 inimesele. Valmistamise aeg 20-40 minutit. 1 portsjon 234 kcal. Rasvu 35,6%, süsivesikuid 50,25%, proteiini 14,15%.
Koostisained.
500 gr suvikõrvitsat
1 pakk (300 – 400 gr) ravioole (soovitavalt kana- või veiselihaga, sest need on vähem rasvasemad)
2 punast või rohelist paprikat või 4 varsselleri vart
1 keskmine sibul
1-2 spl oliivi õli praadimiseks
1 puljongikuubik, 1 l vett
Pipart, muskaatpähklit.
Valmistamine.
500 gr suvikõrvitsat
1 pakk (300 – 400 gr) ravioole (soovitavalt kana- või veiselihaga, sest need on vähem rasvasemad)
2 punast või rohelist paprikat või 4 varsselleri vart
1 keskmine sibul
1-2 spl oliivi õli praadimiseks
1 puljongikuubik, 1 l vett
Pipart, muskaatpähklit.
Valmistamine.
Koori suvikõrvitsad ja eemalda seest pehme
seemnetega osa, kui need on suured suvikõrvitsad. Koori porgand, sibul ja
paprikad. Tükelda köögiviljad kuubikuteks, kuumuta õli ja kuumuta köögiviljad
õlis segades läbi 2 minutit. Lisa veest ja puljongikuubikust tehtud puljong ja
hauta köögivilju umbes 20 – 25 min kuni need on pehmed. Lase natuke jahtuda ja
purusta köögiviljad saumikseriga püreeks. Lisa püreele värskelt jahvatatud
pipart ja riivi noa otsatäis muskaatpähklit. Lase vesi keema ja keeda ravioole
kergelt soolatud vees 4 min. Serveeri supp ja lisas sellele raivoolid.
Kaunistuseks ja maitseks võid lisada petersellikoksa või natuke balsamicot.
Kiire valmistada ja maitsev ning toitev. Mina tegin punastest paprikatest ja
paprikaid ei koorinud. Hispaanias kooritakse kõik köögi- ja puuviljad enne söömist,
kuid minu arvates pole paprikat alati vaja koorida. Kes soovib lahjemat sööki,
võib süüa suppi ilma ravioolideta, kuid ravioolidega koos täidab paremini kõhtu
ning ei sisalda ka koos nendega palju kaloreid.
Kartuli püreesupp. Kogus 4 inimesele. Üks ports 400-450 Kcal. Valmistamise aeg 15 min. Päritolumaa Hispaania.
Koostisained.
½ kg värskeid kartuleid. Pesta ja lõigata suuremateks kuubikuteks, näiteks 4-ks.
1 keskmine sibul, tükeldada suuremateks kuubikuteks või viilutada
4 spl extra virgin oliivi õli
1 l köögiviljapuljongit
8 õhukest viilu peekonit või Hispaania või Itaalia sinki (Jamon Serrano, Proscuitto vmt)
Soola ja värskelt jahvatatud pipart
Värsket maitserohelist (petersell, koriander, till, pune)
Valmistamine.
½ kg värskeid kartuleid. Pesta ja lõigata suuremateks kuubikuteks, näiteks 4-ks.
1 keskmine sibul, tükeldada suuremateks kuubikuteks või viilutada
4 spl extra virgin oliivi õli
1 l köögiviljapuljongit
8 õhukest viilu peekonit või Hispaania või Itaalia sinki (Jamon Serrano, Proscuitto vmt)
Soola ja värskelt jahvatatud pipart
Värsket maitserohelist (petersell, koriander, till, pune)
Valmistamine.
Vala ½ õli kogusest potti ja lisada tükeldatud sibul
ja kartulid. Kuumutada sibul ja kartulitükid mõned minutid õlis, vahel segades,
et need põhja ei kõrbeks. Kui sibul hakkab muutuma läbipaistvaks valada peale
köögiviljapuljong. Lasta tõusta keema, vähendada kuumust ja jätta kaane alla
keema kuni 10 minutiks.
Seni kuni kartulid ja sibul keevad pane ½ õli kogusest pannile ja pruunista peekon pannil kuni see tõmbub krussi ja muutub krõbedaks. Rebi peekoniviilud keskelt pooleks. Jäta 4 viilu terveks ja purusta ülejäänud pruunistunud peekoniviilud tükkideks. Võid seda teha sõrmede vahel või näiteks puidust labidaga millega panil toitu segad. Kui peekon on piisvalt krõbe, puruneb ta hästi väikesteks tükkideks.
Kui kartulid ja sibul on keenud jäta need mõneks minutiks seisma poti kaan peal. Esmalt kergita kaant natukene servast, et lasta aurul servast vaikselt välja tulla. Purusta kartulite ja sibulate keedus saumikseriga püreeks, vajadusel lisa veel puljongit. Supp ei peaks olema paks ja tummine nagu on meil tavaliselt püreesupid vaid kerge leemega. Maitsest värskelt jahvatatud pipraga ja vajadusel soolaga (kuna puljong on soolaga ja peekon on samuti soolane, siis mina üldse soola ei lisanud). Soovi korral lisa kas 1 tl tükeldatud pune või peterselli lehti. Kellele meeldib koriander või till võivad lisada tükeldatult neid maitsetaimi. Mina lisasin näpuotsatäie tükeldatud tilli ja petersellilehti.
Serveeri supp ühe portsjoni kohta koos ühe terveks jäänud peekoniviiluga ja lisa purustatud peekoniviile. Kui sööjaid on näiteks 2, siis tõsta supp kahele taldrikusse, lisa peekon kummalegi taldrikusse ja värske maitseroheline ka taldrikusse mitte potti. Siis võid peekonit ka vähem pruunistada. Mina valmistasin supi natuke vähem kui ½ kg kartulitest 750ml puljongiga ja pruunistasin 6 Serrano singi viilu. 8 viilu peekonit retseptis on arvestatud 4 portsu peale, ehk iga portsu kohta 2 viilu. Kui suppi jääb alles, siis sinna pole vaja peekonit panna, saad seda suppi soojendada järgmisel või ülejärgmisel päeval ja siis lisada värskelt pruunistatud peekoni.
Supp oli tõepoolest jammi-jammi väga maitsev ja tuleb tunnistada, et ma sõin kaks portsu, mida ma tavaliselt ei tee. Foto on värskelt valmistatud supist minu ema supikausist, mis on pärit vist 80-ndate algusest või äkki isegi 70-ndate lõpust.
Seni kuni kartulid ja sibul keevad pane ½ õli kogusest pannile ja pruunista peekon pannil kuni see tõmbub krussi ja muutub krõbedaks. Rebi peekoniviilud keskelt pooleks. Jäta 4 viilu terveks ja purusta ülejäänud pruunistunud peekoniviilud tükkideks. Võid seda teha sõrmede vahel või näiteks puidust labidaga millega panil toitu segad. Kui peekon on piisvalt krõbe, puruneb ta hästi väikesteks tükkideks.
Kui kartulid ja sibul on keenud jäta need mõneks minutiks seisma poti kaan peal. Esmalt kergita kaant natukene servast, et lasta aurul servast vaikselt välja tulla. Purusta kartulite ja sibulate keedus saumikseriga püreeks, vajadusel lisa veel puljongit. Supp ei peaks olema paks ja tummine nagu on meil tavaliselt püreesupid vaid kerge leemega. Maitsest värskelt jahvatatud pipraga ja vajadusel soolaga (kuna puljong on soolaga ja peekon on samuti soolane, siis mina üldse soola ei lisanud). Soovi korral lisa kas 1 tl tükeldatud pune või peterselli lehti. Kellele meeldib koriander või till võivad lisada tükeldatult neid maitsetaimi. Mina lisasin näpuotsatäie tükeldatud tilli ja petersellilehti.
Serveeri supp ühe portsjoni kohta koos ühe terveks jäänud peekoniviiluga ja lisa purustatud peekoniviile. Kui sööjaid on näiteks 2, siis tõsta supp kahele taldrikusse, lisa peekon kummalegi taldrikusse ja värske maitseroheline ka taldrikusse mitte potti. Siis võid peekonit ka vähem pruunistada. Mina valmistasin supi natuke vähem kui ½ kg kartulitest 750ml puljongiga ja pruunistasin 6 Serrano singi viilu. 8 viilu peekonit retseptis on arvestatud 4 portsu peale, ehk iga portsu kohta 2 viilu. Kui suppi jääb alles, siis sinna pole vaja peekonit panna, saad seda suppi soojendada järgmisel või ülejärgmisel päeval ja siis lisada värskelt pruunistatud peekoni.
Supp oli tõepoolest jammi-jammi väga maitsev ja tuleb tunnistada, et ma sõin kaks portsu, mida ma tavaliselt ei tee. Foto on värskelt valmistatud supist minu ema supikausist, mis on pärit vist 80-ndate algusest või äkki isegi 70-ndate lõpust.
7 suppi
7 lihtsat ja maitsvat supi retsepti leiab veel e-kokaraamatust meie veebipoest. "14 lihtsat toitu. Nädalamenüü. Ostunimekiri." Vaata siit.
Proovige ise järgi, head maitseelamused ja tervislik toit on garanteeritud!
Toredaid katsetusi suppide valmistamisel!
Mis võiks olla külmal sügistalvisel päeval parem kui üks soojendav supp? Mulle meeldivad tummised ja rikkalikud supid erinevate koostisainetega ja võib ka erinevaid lihatooteid lisada. Eeskujuks Tšiili, kus olid super head ja toitvad supid rohke liha, köögiviljade või erinevate mereandidega. Üks mõnus natuke vürtsikas tummine talvine supp allpool.
Vürtsikas kana - läätsepasta supp köögiviljade ja rohke maitserohelisega. Vürtsi annavad ingver ja koriander. Minu enda kokku pandud supp.
Valmistamise aeg 30min. Kogus 4-le. 1 portsjon on umbes 220-250Kcal.
Koostisained.
1l vett ja puljongikuubik (öko) või 1l korralikku kanapuljongit.
150-200 g kanafileed
2 peotäit täistera pastat (mina kasutasin läätsepastat)
4 värsket varsselleri vart
2 tassitäit puhastatud ja tükeldatud köögivilju või külmutatud köögivilju. Kasutasin (herned, porgandid, mais segu).
Peterselli, koriandrit, tilli, rohelist sibulat. Terapipart ja soovi korra mõned ingveri viilud.
Valmistamine.
Lase puljong keema, lisa puhastatud ja kuubikuteks tükeldatud kanafilee ja lase kanafileel 3 min keeda vaiksel tulel keeda. Vajadusel korja pealt ära vaht. Lisa terapiprad ja ingveri viilud, või riivi natuke ingverit. Ingver annab mõnusa vürtsi. Seejärel lisa supile tükeldatud varsseller ja pasta ning keeda veel 5 min.
Seejärel lisa köögiviljasegu ja lase sellega koos supil keeda tõusta (kui on külmutatud köögiviljad, siis suurenda kuumust, et supp kiiremini keema läheks ja ei seisaks kaua. Kui supp hakkab keema minema, siis vähenda kuumust. Keeda koos köögiviljadega veel 2-3 min. Tõsta supp tulelt ja lisa peotäis või 2 tükeldatud maitserohelist.
ÄRA SUPPI SEGA! Jätta supp 5 min seisma ja seejärel serveeri. Serveerimisel võib veel lisada natuke sinepit.
Kui tahad ilusat ja selget suppi saada, siis ära suppi valmistamise ajal sega ja ka mitte pärast valmimist. Segamine teeb supi halliks ja häguseks.
Vürtsikas kana - läätsepasta supp köögiviljade ja rohke maitserohelisega. Vürtsi annavad ingver ja koriander. Minu enda kokku pandud supp.
Valmistamise aeg 30min. Kogus 4-le. 1 portsjon on umbes 220-250Kcal.
Koostisained.
1l vett ja puljongikuubik (öko) või 1l korralikku kanapuljongit.
150-200 g kanafileed
2 peotäit täistera pastat (mina kasutasin läätsepastat)
4 värsket varsselleri vart
2 tassitäit puhastatud ja tükeldatud köögivilju või külmutatud köögivilju. Kasutasin (herned, porgandid, mais segu).
Peterselli, koriandrit, tilli, rohelist sibulat. Terapipart ja soovi korra mõned ingveri viilud.
Valmistamine.
Lase puljong keema, lisa puhastatud ja kuubikuteks tükeldatud kanafilee ja lase kanafileel 3 min keeda vaiksel tulel keeda. Vajadusel korja pealt ära vaht. Lisa terapiprad ja ingveri viilud, või riivi natuke ingverit. Ingver annab mõnusa vürtsi. Seejärel lisa supile tükeldatud varsseller ja pasta ning keeda veel 5 min.
Seejärel lisa köögiviljasegu ja lase sellega koos supil keeda tõusta (kui on külmutatud köögiviljad, siis suurenda kuumust, et supp kiiremini keema läheks ja ei seisaks kaua. Kui supp hakkab keema minema, siis vähenda kuumust. Keeda koos köögiviljadega veel 2-3 min. Tõsta supp tulelt ja lisa peotäis või 2 tükeldatud maitserohelist.
ÄRA SUPPI SEGA! Jätta supp 5 min seisma ja seejärel serveeri. Serveerimisel võib veel lisada natuke sinepit.
Kui tahad ilusat ja selget suppi saada, siis ära suppi valmistamise ajal sega ja ka mitte pärast valmimist. Segamine teeb supi halliks ja häguseks.
Vürtsikas muskaatkõrvitsa supp Itaalia peekoni Pancettaga.
1 portsjon umbes 260 kcal. Kogus 4 inimesel. Valmistamise aeg 30 min. Minu enda retsept.
Koostisained.
1 muskaatkõrvits umbes 500 g
1 keskmine sibul
1 suurem küüslaugu küüs
3 - 4 õhukest tšilli pipra viilu
8 viilu pancettat
3 sl 20% köögikoort
2 sl Extra virgin oliiviõli
1 kanapuljongi kuubik
300 ml vett
2-3 kardemoni suurt seemete, mille seest on vaja seemned välja võtta või noaotsäis puhastatud kardemoni, mis ei ole purustatud.
Valmistamine.
Pese köögiviljad, koori kõrvits ja puhasta seemnetest, tükelda kuubikuteks. Koori sibulad ja küüslauk ning lõika kuubikuteks. Lõika mõni viil tšilli pipart, kui soovid vürtsikamat sööki. Kuumuta õli suures potis ja lisa esmalt tšilli, sibul ja küüslauk ning kuumuta hetkeks segades läbi. Lisa kõrvitsakuubikud ja kuumuta kõik õlis läbi mõne minuti jooksul, vahetevahel segades. Lisa keema aetud vesi ja puljongi kuubik. Keeda köögivilju kaanega kaetud potis tasasel tulel 20 min.
Eemalda pott tulelt ja oota mõni minut. Purusta segu saumikseriga ühtlaseks massiks ja lõpuks lisa köögikoor ning sega veelkord läbi, et koor oleks ühtlaselt suppi segunenud. Lisa kardemoni seemned ning jäta supp mõneks minutiks kaane alla seisma. Rebi pancetta viiludeks ja väiksemateks tükkideks ning pruunista see kiirelt pannil, õli ei ole vaja lisada.
Sega supp korra läbi ja serveeri koos pruunistatud singiga. Maitseks on peale lisatud mündi leht.
1 portsjon umbes 260 kcal. Kogus 4 inimesel. Valmistamise aeg 30 min. Minu enda retsept.
Koostisained.
1 muskaatkõrvits umbes 500 g
1 keskmine sibul
1 suurem küüslaugu küüs
3 - 4 õhukest tšilli pipra viilu
8 viilu pancettat
3 sl 20% köögikoort
2 sl Extra virgin oliiviõli
1 kanapuljongi kuubik
300 ml vett
2-3 kardemoni suurt seemete, mille seest on vaja seemned välja võtta või noaotsäis puhastatud kardemoni, mis ei ole purustatud.
Valmistamine.
Pese köögiviljad, koori kõrvits ja puhasta seemnetest, tükelda kuubikuteks. Koori sibulad ja küüslauk ning lõika kuubikuteks. Lõika mõni viil tšilli pipart, kui soovid vürtsikamat sööki. Kuumuta õli suures potis ja lisa esmalt tšilli, sibul ja küüslauk ning kuumuta hetkeks segades läbi. Lisa kõrvitsakuubikud ja kuumuta kõik õlis läbi mõne minuti jooksul, vahetevahel segades. Lisa keema aetud vesi ja puljongi kuubik. Keeda köögivilju kaanega kaetud potis tasasel tulel 20 min.
Eemalda pott tulelt ja oota mõni minut. Purusta segu saumikseriga ühtlaseks massiks ja lõpuks lisa köögikoor ning sega veelkord läbi, et koor oleks ühtlaselt suppi segunenud. Lisa kardemoni seemned ning jäta supp mõneks minutiks kaane alla seisma. Rebi pancetta viiludeks ja väiksemateks tükkideks ning pruunista see kiirelt pannil, õli ei ole vaja lisada.
Sega supp korra läbi ja serveeri koos pruunistatud singiga. Maitseks on peale lisatud mündi leht.
Ärge kartke, et saab liiga vürtsine, koor mahendab supi ilusti ja usun,
et see püresupp maitseb isegi meestele. Vürtsi ja maitset lisab samuti
pancetta. Pärast söömist ei jää "süda vesine", maitset on piisavalt. Head isu!
15 min, kogus 4 portsjonit, 1 portsjon 120 kcal
2 keedetud punapeeti, jämedalt riivitud
4-5 küüslaugu küünt (riivitud või pressitud)
1 spl mädarõigast või marineeritud inverit kui on soov saada vürtsikam supp
1 spl mett, 1 puljongi kuubik
1-2 spl oliiviõli
1 tl otsatäis sidrunhapet (pole kohustuslik)
Pane õli potipõhja ja lase kuumaks, lisa riivitud peedid, pressitud küüslaugud ja mädarõigas. Kuumuta segu õlis paar minutit segade läbi. Lisa 1 l keevat veet ja lase supil uuesti tõusta keema. Lisa puljongikuubik ja sidrunhape ning lase minna keema ja keeda kuni puljon on lahustunud (ca 2-3min). Tõsta pott tulelt ja lase supil jahtuda kuni 60C, siis lisa mesi ja lase meel lahustuda supis segades mõned korrad. Kuna mee raviomadused pidi kaduma üle 60C vees, siis ei soovita mett enne panna. 60C on ka paras söömiseks serveerimise temperatuur. Soovi korral lisa igale portsule 1 spl hapukoort või maitsestamata jogurtit. Maitseks, kaunistuseks natuke hakutud peterselli. Kalorid on arvestatud koos hapukoorega. NB! suppe ei ole soovitav tegemise ajal väga segada, siis lähevad supid häguseks. Mida vähem segate seda selgem ja maitsvam supp.
Läätsesupp. Üks portsjon ca 230 kcal. Kerge, lihtne valmistada ja tervislik. Päritolumaa Kreeka.4-5 küüslaugu küünt (riivitud või pressitud)
1 spl mädarõigast või marineeritud inverit kui on soov saada vürtsikam supp
1 spl mett, 1 puljongi kuubik
1-2 spl oliiviõli
1 tl otsatäis sidrunhapet (pole kohustuslik)
Pane õli potipõhja ja lase kuumaks, lisa riivitud peedid, pressitud küüslaugud ja mädarõigas. Kuumuta segu õlis paar minutit segade läbi. Lisa 1 l keevat veet ja lase supil uuesti tõusta keema. Lisa puljongikuubik ja sidrunhape ning lase minna keema ja keeda kuni puljon on lahustunud (ca 2-3min). Tõsta pott tulelt ja lase supil jahtuda kuni 60C, siis lisa mesi ja lase meel lahustuda supis segades mõned korrad. Kuna mee raviomadused pidi kaduma üle 60C vees, siis ei soovita mett enne panna. 60C on ka paras söömiseks serveerimise temperatuur. Soovi korral lisa igale portsule 1 spl hapukoort või maitsestamata jogurtit. Maitseks, kaunistuseks natuke hakutud peterselli. Kalorid on arvestatud koos hapukoorega. NB! suppe ei ole soovitav tegemise ajal väga segada, siis lähevad supid häguseks. Mida vähem segate seda selgem ja maitsvam supp.
125 g rohelisi läätsi (pesta hoolikalt)
1,5 l vett
10 keskmist küüslauguküünt (koorida, terved küüned)
2 loorberilehte
15 musta pipra tera
2 keskmise suurusega mugulsibulat (hakkida)
1-2 spl oliiviõli (Extra Virgin, külmpressitud)
2 tihke viljalihaga küpset tomatit (koorida ja hakkida peeneks)
1/2 tl soola
1 tl kuivatatud punet (oregano)
5 spl palsamiäädikat
Valmistamine.
Pane külma vette läätsed, küüslaugu küüned tervelt, loorberilehed, pipraterad, hakitud sibul ja õli suurde kastrulisse ja kuumuta keema. Keeda kaane all vaiksel tulel 40-45 min. Enamus läätsesid mis meil müügil on keevad palju kiiremini ca 15 - 20 min. Lisa juurde kooritud hakitud tomatid ja sool. Jätka keemist veel 10 min. Tõsta kastrul pliidilt ära ja lisa pune ning palsamiäädikas. Ja supp ongi valmis söömiseks. Keemise aeg on küll ca 50 min, kuid ettevalmistus on lühike, maksimaalselt 15 min.
Tomatite koorimiseks pane tomatid 1 min keevasse vette ja kurna siis veest välja. Oota kuni need natuke jahtuvad ja tee otstesse lõiked ja tõmba sealt koored maha. Seejärel tükelda tomat ja kindlasti eemalda südamikud. Võid kasutada ka 1/2 purki tükeldatud tomatikonservist, kuid värskete tomatitega on supp maitsvam.
Sõbranna sellerisupp.Tomatite koorimiseks pane tomatid 1 min keevasse vette ja kurna siis veest välja. Oota kuni need natuke jahtuvad ja tee otstesse lõiked ja tõmba sealt koored maha. Seejärel tükelda tomat ja kindlasti eemalda südamikud. Võid kasutada ka 1/2 purki tükeldatud tomatikonservist, kuid värskete tomatitega on supp maitsvam.
15 min, 8 portsjonit, 1 portsjon ca 120 - 250 kcal.
1,5 l vett
0,5 kg värsket peakapsast (võib olla ka lillkapsas, Brüsseli kapsas või rohelised aedoad vmt)
3 sellerivart
4 keskmist tomatit (koorida)
1 paprika
2-4 küüslaugu küünt
1 keskmine sibul
1 spl hakitud värsket peterselli ja punet või 1 tl kumbagi kui on kuivatatud. maitseks sobib ka salvei, 1 tl kuivatatult.
Kana või köögiviljapuljongit (kuubik vm vastavalt mida on ja vee kogusele)
Soovi korral võib lisada 1 küpsetatud kanafilee, mis on tükeldatud. Samuti võib maitseks ja kes soovib rammusamat leent lisada tükeldatud ja kergelt pruunistatud Itaalia sinki (pancetat) või analoogset Hispaania sinki.
Lasta vesi keema ja lisada esmalt selleri tükid, kui on Brüsseli kapsas, siis ka need ja keeta 5 min. Samal ajal koorida tomatid. Tomatite koormist vaata lääts supi alt. Tükeldage ca 1x1cm suurusteks tükkideks. Lisage supile kõik ülejäänud koostisosad ja laske keema. Keetke 2-3 min ja ärge segage ning lisage puljongi kuupik vm pulongi matseaine jm maitseained. Lasta seista ca 5 min, seejärel serveerida.
NB! Suppe ärge kunagi segage valmistamise ajal, ega ka valmimise järgselt, siis lähevad supid sogaseks. Samuti tuleb keeta suppe hästi vaiksel tulel ja lühikest aega, et koostisained jääksid krõmpsuvad. Mida kauem keedate seda väheväärtuslikuks toit muutub.